Caracteristicile unui sistem financiar funcționabil
Sistemul financiar joacă un rol vital în susținerea creșterii economice durabile și în satisfacerea nevoilor financiare atât a angajatorilor, cât și a angajaților. Acest lucru se realizează prin facilitarea finanțării, a lichidităților și descoperirii prețurilor, asigurând în același timp gestionarea eficientă a riscurilor, a plății și unor servicii de monitorizare.
Sistemul financiar reușește acest lucru cel mai bine atunci când acesta operează într-o manieră eficientă și rezistentă și tratează participanții în mod echitabil. Acest lucru se întâmplă atunci când participanții își îndeplinesc rolurile și responsabilitățile într-un mod care generează încredere în sistem.
Industria financiară contribuie considerabil la ocuparea forței de muncă și la asigurarea producției economice. Cu toate acestea, politica sistemului financiar ar trebui să se concentreze în primul rând pe gradul de eficiență, dinamică și corectitudinea pe care se bazează sistemul în ceea ce privește facilitarea activității economice, mai degrabă decât pe dimensiunea sa sau contribuția directă (cum ar fi salariile și profiturile) asupra economiei.
Eficienţă
Un sistem financiar eficient este fundamental pentru sprijinirea creșterii și productivității unei firme. Un sistem eficient alocă resurse financiare și alte resurse în vederea obținerii celui mai mare beneficiu posibil pentru economie, promovând o rată a productivității mai ridicată și mai durabilă și creștere economică. Există trei forme distincte, dar interdependente, de eficiență:
Eficiența operațională – se produce acolo unde produsele și serviciile financiare sunt livrate într-un mod care minimizează costurile și maximizează valoarea. Acest lucru depinde în mare măsură de modul în care firmele utilizează în mod eficient forța de muncă, capitalul, tehnologia și reglementările cu care întreprinderile se conformează. Competiția puternică, atât din partea noilor operatori, cât și a operatorilor nou-înființați, încurajează firmele să inoveze și să sporească eficiența operațională pentru a supraviețui și a prospera. Acest lucru poate fi observat în procesul industrial axat pe implementarea noilor tehnologii în sistemul financiar în vederea îmbunătățirii calității și reducerii costului produselor și serviciilor. O bună elaborare a politicilor poate, de asemenea, să contribuie la eficiența operațională prin asigurarea unui mediu de reglementare stabil și a unei reglementări bine concepute, care să ia în considerare efectul său probabil asupra industriei.
Eficiența alocativă – are loc acolo unde sistemul financiar alocă resurse financiare pentru utilizarea cea mai productivă și mai valoroasă. Punctul central pentru atingerea eficienței alocative este capacitatea prețurilor de a se ajusta liber pentru a oferi participanților informații despre valoarea și riscul diverselor produse și servicii financiare. Prețurile ajută la alocarea resurselor financiare pentru utilizări productive. Prețurile ajută, de asemenea, la alocarea riscurilor celor mai dispuși și capabili să le suporte, prin intermediul contractelor de asigurare sau a instrumentelor financiare derivate. Pentru ca prețurile să joace acest rol, participanții de pe piață trebuie să aibă acces la informații complete despre riscurile și randamentele așteptate ale produselor financiare. Eficiența alocativă poate fi împiedicată de dezvăluirea ineficientă, de garanțiile guvernamentale (explicite sau implicite) și de politicile fiscale care denaturează semnalele de preț.
Eficiență dinamică se produse acolo unde sistemul financiar furnizează semnale de preț care asigură echilibrul optim între consum și economie (consum amânat). Uneori, poate fi necesară intervenția politică pentru a depăși deviațiile comportamentale care împiedică capacitatea unei economii de a aloca resurse cu eficiență dinamică.
Dinamică
Dinamica se referă la capacitatea sistemului financiar de a se adapta atât la ciclul normal de afaceri, cât și la o criză economică severă. Un sistem dinamic nu exclude eșecul și nu implică în mod necesar stabilitatea prețurilor. Mai degrabă, un sistem dinamic se poate adapta la circumstanțele în schimbare, continuând să asigure funcții economice principale, chiar și în perioadele de crize mari, dar plauzibile. Într-un sistem dinamic, instituțiile individuale aflate în primejdie ar trebui să-și poată rezolva probleme costuri minime pentru deponenți, asigurați, contribuabili și economia reală.
Episoadele ocazionale de instabilitate financiară sunt inerente unei economii de piață și sunt asociate, în mod tipic, cu volatilitatea prețurilor activelor, subcotarea riscurilor și neconcordanțele dintre active și pasive.
Crizele financiare grave au consecințe negative generale, atât pentru persoane fizice, cât și pentru economia generală. Deponenții, deținătorii polițelor de asigurare, creditorii și acționarii instituțiilor afectate pot pierde bani. Serviciile de creditare și de gestionare a riscurilor pot fi reduse. În circumstanțe extreme, mecanismele de plăți pot fi distruse. Încrederea în sistemul financiar se poate pierde și răspândi de la instituțiile aflate în dificultate la restul sistemului. Creșterea economică generală încetinește, crește șomajul și scade nivelul de trai.
Acestea sunt doar două dintre caracteristicile unui sistem financiar funcționabil, atât de important pentru o creștere economică durabilă. Dacă vreți să aflați mai multe informații despre caracteristicile sale și nu numai, apelați la Pilaro Expert, firma de contabilitate Craiova care oferă servicii de consultanță financiară și nu numai. Aici veți găsi întotdeauna un contabil Craiova pregătit mereu să vă ofere cele mai bune și corecte informații financiare.