Caracteristici ale controlului de gestiune
Controlul de gestiune este un proces care are ca scop evaluarea și măsurarea obiectivelor stabilite în prealabil de conducere în cadrul unei companii. Acesta este întreprins de conducere pentru a supraveghea toate activitățile acesteia.
De asemenea, este un indicator care măsoară consecințele acțiunilor care au fost implementate în trecut. Aceste date trebuie să fie reale, fiabile și clare pentru a evita interpretarea greșită.
În plus, permite să se determine dacă compania are succes sau dacă este necesar să se facă unele schimbări și îmbunătățiri. În mod specific, controlul de gestiune vizează planificarea și obținerea obiectivelor în raport cu bugetul programat pe termen scurt.
Ideea principală din spatele controlului de gestiune este crearea unui sistem care să ofere feedback managerilor. Astfel, controlul de gestiune al unei organizații ar trebui proiectat astfel încât să poată îndeplini următoarele caracteristici:
Obiectiv
Conceptul de control de gestiune devine relevant, împreună cu creșterea pieței și competitivitatea ridicată. Acest lucru a determinat companiile să acorde o atenție deosebită fiecărui detaliu (intern și extern) pentru a minimiza erorile și pentru a deveni din ce în ce mai competitive.
În acest fel, obiectivul controlului de gestiune este de a face companiile mai competitive pe o piață cu cerințe ridicate și din acest motiv este foarte important.
Control
După cum indică cuvântul, această caracteristică se bazează pe observarea, măsurarea și corectarea procesului, luând întotdeauna în considerare costul și calitatea. Obiectivul controlului este acela de a corecta și direcționa sistemul sau produsul astfel încât să atingă obiectivele propuse.
Competitivitate
Parametrul competitivității trebuie luat în considerare în orice companie care dorește să se diferențieze de restul. Acest lucru nu este posibil dacă nu se efectuează o analiză aprofundată a concurenței. Există două tipuri de concurență:
Concurență directă: Este una care are un produs sau un serviciu cu caracteristici similare cu cele ale companiei în cauză.
Concurență indirectă: este vorba despre o concurență care nu are un produs sau un serviciu similar, dar care, într-unul sau mai multe puncte, reușește să fie un înlocuitor pentru consumator.
Planificare
În controlul de gestiune este important să se determine ce urmează a fi implementat. Prin urmare, planificarea trebuie să fie temeinică, precisă și clară, cu obiective cuantificabile. Pentru aceasta, compania poate folosi politici, campanii sau programe.
Organizare
O organizare corectă este esențială. Pentru aceasta, compania poate face diviziuni în diferite unități de management. Fiecare unitate de management are directori și angajați. Adesea, o unitate are obiective de îndeplinit pentru scopul specific sau central al companiei.
Funcționare
Pentru ca sistemul de control de gestiune să fie viabil, acesta trebuie să fie ușor de înțeles, adică să fie clar și să fie ușor accesibil companiei. La rândul său, trebuie să fie rapid, flexibil și economic.
Condiții concurențiale actuale
Fiecare companie trebuie să se concentreze pe diferite variabile, cum ar fi:
-Costuri și cheltuieli
– Comunicare
– Transport
-Produse și / sau servicii
Un control adecvat al gestiunii ia în considerare toate aceste variabile pentru a atinge obiectivele pe care compania le-a stabilit pe termen scurt, mediu sau lung.
Criteriul de eficiență
Acest criteriu este evaluat luând în considerare cantitatea de resurse alocate pentru utilizarea unei anumite sarcini în raport cu resursele reale sau utilizate. Există o eficiență mai mare atunci când resursele reale sunt mai mici decât resursele stabilite inițial.
Criteriul efectivității
Acesta ține cont de îndeplinirea obiectivelor. Efectivitatea este relația stabilită între obiectivele convenite și cele reale. Totuși, rețineți că această variabilă unică poate duce la eșecul companiei.
Criteriul eficacității
Acest factor expune impactul serviciului sau produsului pe care compania îl produce. Se referă la faptul că produsul trebuie să fie adecvat din punct de vedere cantitativ și calitativ pentru a satisface clientul.
Peste doar câteva săptămâni va începe un nou an și un nou an financiar se va încheia. Așadar, veți fi nevoiți să faceți o prima analiză a rezultatelor. Acesta este momentul în care va trebuie să adunați toate informațiile contabile cu privire la anul financiar încheiat pentru a putea face o analiză a evoluției afacerii voastre. Această analiză o puteți folosi ca rampă de lansare în vederea luării deciziilor pentru anul financiar nou.
Pentru a realiza această analiză, cel mai bine este să apelați la experții contabili de la Pilaro Expert, care au 10 ani de experiență în domeniul economic. Ei vă vor ajuta să sfătui cu privire la controlul de gestiune și vă vor face o analiză financiară de calitate.
Așadar, apelați cu încredere la firma de contabilitate Craiova Pilaro Expert, căci nu veți regreta. Un contabil vă va oferi mereu informații financiare utile, pentru ca firma să se dezvolte frumos.