Importanța controlului intern într-o firmă
Din timpuri îndepărtate, ființa umană a fost nevoită să-și controleze bunurile proprii și pe cele ale grupului din care făcea parte, motiv pentru care a existat un tip de control pentru a evita delapidarea. Datorită unei astfel de situații, este necesar ca o companie să stabilească un control intern, deoarece aceasta îmbunătățește situația financiară, administrativă și juridică.
Controlul intern este un instrument care rezultă din necesitatea imperativă de a acționa proactiv pentru eliminarea și / sau reducerea semnificativă a numărului de riscuri care pot afecta diferite tipuri de organizații, fie ele private, publice sau non-profit. Plecând de aici vom explica ce este controlul intern:
Este baza activităților și operațiunilor unei entități. Este vorba de activitățile de producție, distribuție, finanțare, administrare, printre altele, care sunt guvernate de controlul intern. În plus, este un instrument eficient și nu un plan care oferă o reglementare polițienească sau tiranică.
La nivel general, putem spune că există două tipuri de control intern în cadrul unei companiei:
– control intern PREVENTIV: acționează inaintea evenimentelor care trebuie controlate, încercând să anticipeze eventualele erori sau probleme.
– controlul intern VERIFICATIV: a cărui misiune este de a verifica dacă evenimentele care au avut loc deja sunt adaptate la ceea ce se aștepta de la ei sau dacă există diferențe între ceea ce a fost planificat și ceea ce s-a făcut.
Cele mai mari companii au un departament exclusiv de Audit Intern, care se ocupă de aplicarea tuturor acestor procese de control intern.
Procesul de pregătire a informațiilor financiare, activitățile de control privind autorizațiile, înregistrările și procedurile, segregarea funcțiilor în cadrul organizației și înregistrarea, aprobarea și defalcarea soldurilor și tranzacțiilor cu părțile afiliate.
Auditorii analizează posibilele erori care ar putea apărea în cadrul sistemului de control intern, pentru a identifica riscurile materiale în situațiile financiare, posibilele riscuri de fraudă și riscurile mediului informatic care ar putea avea repercusiuni asupra situației financiare a entității.
Implementarea unui bun sistem de control intern reduce semnificativ riscurile potențiale pe care entitatea le poate avea, ceea ce face ca auditorul să fie mai încrezător și să poată reduce dovezile în anumite domenii. Deoarece abordarea auditului se bazează pe risc, analiza exhaustivă a entității și a mediului său, îi determină să detecteze zonele cele mai vulnerabile și să poată efectua verificările cu mai mare precizie.
Analiza sistemului de control intern se face în principal printr-un chestionar de control intern urmat de testele de conformitate și elaborarea unui memorandum care include concluziile procesului de evaluare. Prin urmare, este important să se identifice companii care au un bun sistem de control intern, deoarece avantajează atât companiile în sine, cât și organul de control care are dobândește o fiabilitate superioară în procedurile sale de verificare.
Cel mai bun sistem de control intern este cel care nu afectează relațiile dintre clienți și societate și menține o relație bună și între lideri și subordonați. Funcția sa este aplicabilă în toate domeniile de activitate, eficacitatea acesteia depinde de modul în care administrația obține informațiile necesare pentru selectarea alternativelor care se potrivesc cel mai bine intereselor entității.
Prin urmare, ar trebui văzut, în funcție de nevoile afacerii sau ale companiei, ce control trebuie să fie implementat sau avut. Pornind de la acest punct vom evidenția importanța obiectivelor controlului intern:
Protejarea resurselor companiei sau ale afacerii, evitând pierderile cauzate de fraudă sau neglijență.
Asigurarea exactității și veridicității datelor contabile și extracontabile utilizate de conducere în vederea luării deciziilor.
Promovarea eficienței exploatării resurselor companiei sau afacerii.
Stimularea urmăririi practicilor ordonate de conducere.
Promovarea și evaluarea siguranței, calității și îmbunătățirii continue.
Supravegherea tuturor activităților și resurselor companiei pentru ca acestea să fie îndreptate spre îndeplinirea obiectivelor entității.
Asigurarea eficienței și a bunului mers economic în toate operațiunile.
Definirea și punerea în aplicare a măsurilor pentru prevenirea riscurilor, detectarea și corectarea abaterilor care apar în companie și care pot afecta îndeplinirea obiectivelor sale.
Verificarea existenței proceselor și mecanismelor de planificare adecvate pentru proiectarea și dezvoltarea organizațională a companiei.
Caracteristicile controlului intern sunt:
Sistemul de control intern are propriile mecanisme de verificare și evaluare.
Sistemul de control intern este parte integrantă a sistemelor de contabilitate, financiară, operațională și de afaceri.
Este responsabilitatea celei mai înalte autorități a companiei de a stabili, menține și perfecționa sistemul de control intern.
În fiecare zonă a companiei, funcționarul responsabil de controlul intern al șefului său imediat se stabilește în funcție de nivelurile de autoritate stabilite în firmă.
Unitatea de control intern sau orice persoană care acționează este responsabilă de evaluarea independentă a sistemului de control intern al companiei.
Toate tranzacțiile societății trebuie să fie înregistrate într-o manieră exactă și în timp util.
Dacă vă doriți să fie totul în regulă la controlul intern, apelați la cei de la Pilaro Expert, firma de contabilitate din care fac parte experți ce vă pot îndruma în domeniul economic.